Sanctuary – “The Year the Sun Died”

ob_d36a62_635421772388741919

“Δύναμη με μαεστρία”

Αισθάνομαι ότι το νέο Sanctuary έφτασε σαν ένας άλλος “άσωτος υιός”, χωρίς όμως να χρωστάει τίποτα και σε κανέναν. Ο όχλος το περίμενε στα προπύλαια και πριν καλά καλά εκείνο παραδώσει όλες του τις νότες, κρίθηκε ως αδιάφορο ή αν επιλέγετε κατάλοιπο των Nevermore (ας γελάσω!). Από την άλλη εμείς οι λίγοι fanboyδες, που θέλουμε να αγαπάμε από το να αρεσκόμαστε σε περιστασιακές σχέσεις και σεξ, το περιμέναμε στον οίκο του καθενός να μας ξεδιπλωθεί ελεύθερα, δίχως ενοχές και χωρίς να το διακόψουμε. Tουλάχιστον εγώ ανταμοίφθηκα.

Ομολογώ ότι δεν περίμενα κάτι φοβερό, γιατί όσο να πεις 24 χρόνια είναι πολλά, αλλά αποδείχθηκε τελικά ότι από αυτήν την μπάντα και ειδικά τον Warrel μπορείς περιμένεις αρκετά. Ποια είναι αυτά τα αρκετά; Τα τραγούδια που θα σε πιάσουν και θα καταλάβεις ότι από το πρώτο μέχρι το τελευταίο ακούς Sanctuary. Φρέσκα riffs και leads και αρκετά ώστε να μην λες ότι κάτι του λείπει. US metal στο 2014 (έλα ρε ακόμα υπάρχει;) και άμα του την δώσει θα grooveάρει στα “Question Existence fading”, “Frozen” και “The World Is Wired”. Σπαραγμός στο “I Am Low” για να ανοίξουν οι καρδιές και να το θέσουν στα καλύτερα της μπάντας, αλλά και όσο αφορά την ερμηνεία του ξανθού.

Άψογη παραγωγή και μοντέρνος ήχος, διότι έτσι πρέπει να ακούγεται αυτή η μπάντα σήμερα. Σ’ αυτό πρόσθεσε και την γενικότερη ερμηνεία του Warrel, που ναι τραγουδάει υπέροχα, εκρήγνυται και ας μην τσιρίζει. Αν θες τσιρίδες άκου Enforcer και Sacral Rage, διότι πρέπει να μειώνεις την παρελθοντολαγνεία. Το ακόμη καλύτερο μέσα στον δίσκο είναι η έμπνευση/έκπληξη να συνδυαστεί η ισχύς των Sanctuary με την ψυχεδελική μελωδία των Alice in Chains τόσο στο ρεφρέν του “Let the Serpent Follow Me” (μέτρα πόσες φορές θα το τραγουδάς την ημέρα), όσο και στον εθισμό που λέγεται “The Dying Age”. Χωρίς, πάντα, να χάνεται το ενδιαφέρον.

Τίμια και ειλικρινά. Ο δίσκος είναι φοβερός και είναι φοβερός επειδή είναι για λίγους. Λίγοι θα τον εκτιμήσουμε, λίγοι θα τον αγαπήσουμε. Οι υπόλοιποι μπορείτε να ζήσετε και χωρίς αυτό και επειδή κάποιοι λέτε ότι επικρατεί βαρεμάρα στον δίσκο, μάθετε ότι οι Sanctuary μεγάλωσαν πια και αν δεν το καταλαβαίνετε, ρίξτε ένα βλέφαρο σε μερικές ωραίες σκέψεις για αυτούς που μεγαλώνουν εδώ.Και αφήστε τους Nevermore να αναπαυθούν εκεί που βρίσκονται. Τώρα παίζουν μπάλα οι Sanctuary.

Advertisements

2 thoughts on “Sanctuary – “The Year the Sun Died”

 1. Συμφωνώ με το πνεύμα της κριτικής.

  Μου κόλλησαν πολλά τραγούδια, μελωδίες, κουπλέ, refrains.
  Μ’ αρέσει η ατμόσφαιρα και ίσως καλύτερα που δεν το κουράζουν με τα prog στοιχεία.

  Το βασικό στοιχείο που υπερτερεί το Sanctuary είναι οι κιθάρες.Αν δεν είχε και 1-2 χτυπητά fillers νομίζω πως θα ήταν ακόμα πιο δυνατό το σύνολο. Αλλά ας μην γελιόμαστε ο ήχος των Sanctuary δεν χρωστάει σε κανέναν.

  Οι Nevermore είναι η αγαπημένη μου μπάντα γι’ αυτά που μ’ έχει κάνει να νιώσω και να σκεφτώ.Ο Warrel λέει ότι οι Nevermore δεν διαλύθηκαν, αλλά προτιμώ να συνεχίσουν έτσι όπως είναι οι Sanctuary και κάθε 2 χρόνια να προσφέρουν αξιοπρεπή, δυνατά heavy metal άλμπουμς με ωραία τραγούδια.

  Like

  1. Έχω την εντύπωση ότι σε αυτά τα fillers που λες και που υποπτεύομαι σε ποια σημεία αναφέρεσαι, πιθανόν να είναι καθαρά προέλευση του Warrel και όχι του Lenny. Προσωπικά, όπως έγραψα και πάνω, δεν με χάλασε τίποτα και από την στιγμή που είπαν ότι ήδη δουλεύουν πάνω στον νέο τους δίσκο, λογικά θα πέσει και ακόμη περισσότερη δουλειά στις κιθάρες. Ήταν να ξαναγίνει η αρχή.
   Όσο για τους Nevermore, κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Ας περάσουν και τρία χρονάκια ακόμη και αν θέλουν ας επιστρέψουν με κανά άλμπουμ κτήνος.

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s